Testování ve skautu

Pro účast na jakékoliv skautské akci PRO VÍCE NEŽ 10 LIDÍ – tedy například výpravě, přespávání, víkendovce je potřeba následující.

Toto se netýká běžných schůzek přes týden (vejdeme se do limitu 10 lidí).

Každá osoba účastnící se každého setkání, s výjimkou dětí do 6 let, musí doložit svoji bezinfekčnost, obvykle testem. Tato podmínka se vztahuje na děti, mládež i dospělé. Možnosti prokázání jsou následující:

  1. předložení potvrzení ze školy nebo od zaměstnavatele o absolvovaném antigenním testu s negativním výsledkem, nejdéle před 72 hodinami
  2. předložení potvrzení z veřejného testovacího místa o absolvovaném antigenním testu s negativním výsledkem, nejdéle před 72 hodinami (nárok na antigenní testy zdarma ve veřejném testovacím místě má každá osoba jednou za tři dny)
  3. čestné prohlášení od zákonného zástupce (nebo vlastní u osoby starší 18 let) o absolvovaném antigenním testu ve škole nebo školském zařízení s negativním výsledkem, nejdéle před 72 hodinami (možný vzor čestného prohlášení) – toto se obdobně vztahuje i na ve škole či školském zařízení prováděné PCR testy, jen se 72 hodin mění na 7 dnů  
  4. absolvuje na začátku setkání před kontaktem s ostatními účastníky antigenní test zakoupený v lékárně (viz pozn. níže), s negativním výsledkem. Test si musí každý přinést vlastní!
  5. předložení potvrzení o absolvování RT-PCR testu s negativním výsledkem, nejdéle před 7 dny
  6. předložení potvrzení o dokončeném očkování, od kterého uplynulo nejméně 14 dnů
  7. předložení potvrzení o prodělaném laboratorně potvrzeném onemocnění COVID-19, přičemž u osoby uplynula doba izolace a od prvního pozitivního testu neuplynulo více než 90 dnů.

Stačí kterákoliv z těchto možností – není nutné kombinovat test například ve škole s testem při odjezdu.

Povinnost prokázání bezinfekčnosti testem, očkováním nebo prodělanou nákazou se z nařízení vlády vztahuje vždy na všechny účastníky i vedoucí, kromě dětí do 6 let.

Test z lékárny (podle bodu 4), resp. test, který je „určen pro sebetestování nebo povolený Ministerstvem zdravotnictví k použití laickou osobou,“ musí proběhnout před zraky vedoucích daného setkání. Test si musí každý přinést vlastní!